2020-09-18 05:01Pressmeddelande

Fimparna fokus i årets Håll Södertälje Rent-vecka

Fimpar på marken, plast i våra hav och dumpning på allmänna platser – nedskräpning är ett problem i våra städer idag. Årets ”Håll Södertälje rent”-kampanj har fokus på att förändra människors beteenden och att öka kunskapen om vad som händer med skräpet. Och det börjar med ett av de minsta skräpen – fimparna.

Det finns 700 papperskorgar i kommunen och drygt 200 askkoppar att fimpa på i Södertälje centrum. Ändå utgör fimpar 63 procent av det totala skräpet i Södertälje centrum. Det vill Södertälje kommun och Södertälje City ändra på när årets kampanj drar igång den 18 september.

     - Majoriteten av Södertäljeborna vill ha en ren och snygg stad och skulle aldrig få för sig att skräpa ner eller slänga en fimp på gatan. Det är en attityd och ett beteende som vi vill sprida. Södertälje har genomfört skräpmätningar sedan 2010. Förra året var centrum renast sedan starten av de mätningarna. Vi vill stärka den positiva trenden och fortsätta i rätt riktning, säger Tomas Thernström, avfallsstrateg på Södertälje kommun.  

Nedskräpning är ett allvarligt hot mot vår hälsa, våra djur och vår planet. I Södertälje har vi problem med nedskräpning på allmänna platser, fimpar i staden och plast som dumpas i naturen. 

Varje år genomförs Håll Södertälje rent-kampanjen, där både politiker och skolklasser plockar skräp för att sätta ljuset på vikten av att hålla rent i staden. 

Fokus i årets kampanj är att få bort fimparna från stadens gator. Fimpar på marken slinker lätt ner i dagvattenbrunnar och vidare ut i havet. Fimparna, som innehåller en slags plast, är farliga för naturen och bryts heller aldrig ner. Fimpar innehåller bland annat kadmium som också finns i batterier.

För att få till en förändring måste vi börja med vårt beteende - att helt enkelt inte skräpa ner. 

     - Det kommer vara svårt att undgå årets kampanj. Kommer du till centrum kommer den att synas! Vår förhoppning är att fler hajar till, och att det i längden leder till en beteendeförändring och ett rent, snyggt och tryggt Södertälje. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! säger Aljoša Lagumdžija, chef för Södertälje City.

Läs mer på sodertaljecity.se/fimparatt 


Om Södertälje City

Södertälje City jobbar med att stärka stadskärnans attraktivitet som besöks- nöjes- & shoppingmål utifrån våra fokusområden tillgänglighet, trygghet och puls.


Kontaktpersoner

Aljoša Lagumdžija
VD
Aljoša Lagumdžija