2023-06-01 06:30Pressmeddelande

Södertälje fortsätter sikta mot att bli Årets Stadskärna

Södertälje tar emot diplom för nomineringen till Årets Stadskärna 2023. Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City, Boel Godner, Kommunstyrelsens ordförande och Robil Haidari, Näringslivsutvecklare, Södertälje kommun. 
Foto: Erik HanzonSödertälje tar emot diplom för nomineringen till Årets Stadskärna 2023. Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City, Boel Godner, Kommunstyrelsens ordförande och Robil Haidari, Näringslivsutvecklare, Södertälje kommun. Foto: Erik Hanzon

Södertälje var en av tre nominerade kandidater till Årets Stadskärna 2023. Vinnaren har nu utsetts och vi gratulerar Malmö. Södertälje fortsätter arbetet med att utveckla stadskärnan och behåller ambitionen att få utmärkelsen Årets Stadskärna, ett annat år.

"Även om vi inte vann i år känner vi glädje över att ha nominerats. Vi har gjort och gör en fantastisk resa och tror på fortsatt spännande utveckling i stadskärnan. Nomineringen är ett kvitto på att Södertälje är på rätt väg. Långsiktigt vill vi bygga en känsla av stolthet för alla som bor och verkar i Södertälje", säger Aljoša Lagumdžija, VD för Södertälje City.

Det var under Svenska Stadskärnors årskonferens i Helsingborg onsdagen den 31 maj som utmärkelsen delades ut. Det stod mellan Södertälje, Malmö och Sundvall, där Malmö slutligen utsågs till vinnare.

"Bara att bli nominerad till utmärkelsen är en framgång som stärker känslan av att vi gör rätt saker för att skapa en levande och välkomnande stadskärna. Tillsammans är nyckelordet, vi är många som bidrar", säger näringslivschef Jonas Karlsson, Södertälje kommun.

Syftet med utmärkelsen är att inspirera till samverkan och strategisk utveckling för att göra stadskärnan mer attraktiv. Kriterier för att en stad ska nomineras är bland annat långsiktiga planer, gemensamt engagemang mellan kommun och näringsliv samt tydlig måluppföljning. Södertälje har under flera år förberett sig för utmärkelsen. Ansökan genomfördes i samarbete mellan Södertälje City, kommunen, fastighetsägarna och näringsidkarna.

"Den gemensamma målsättningen om att vinna Årets Stadskärna har redan lett till mycket positivt i Södertälje, exempelvis uteserveringarna på Stora Torget, sommargatan vid Maren och utökad vinterbelysning i city. Vi hoppas kunna vinna ett annat år istället, när Södertälje kommit ännu längre i utvecklingen av stadskärnan", säger Aljoša.

*Fotot i pressmeddelanden kan användas fritt för att återberätta om denna nyhet.

Fakta: Årets Stadskärna
Utmärkelsen delas ut till den svenska stad eller ort som under de närmast föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer. Med framsteg menas att det finns ett flertal mätbara resultat av stadskärnans utveckling. Utmärkelsen är tänkt att inspirera stadens intressenter att arbeta med utveckling av stadskärnan och de tre städer som nomineras blir förebilder för alla andra städer och orter.

Läs mer på Svenska stadskärnors webbplats

Filmserie om Södertäljes resa mot Årets Stadskärna 2023

Här är några av insatserna som är genomförda genom god samverkan för Södertäljes stadskärna:

 • En ny sommargata och tre nya sommarplatser under 2023
 • Tre nya uteserveringar vid Stora Torget
 • Nytt destinationshotell, Ad Astra på Elite, med restauranger och SPA
 • Ny mötesplats, Kanaltorget, och bättre placerad garageinfart till Kringlan-garaget
 • 67 nya bostäder, Orion
 • 42 nya bostäder, Grand Central
 • En ny Science Park med KTH och Campus med 1200 studenter
 • En ny park, Astraparken, som är en mötesplats för studenter och invånare
 • Etableringsplan för att utveckla stadskärnans innehåll gemensamt
 • Fyra framgångsrika Håll Södertälje Rent-kampanjer
 • En stor konstutställning i city, Färg på Stan
 • 51 vinterbelysnings-installationer
 • Tio trygghetskameror i city
 • 115 000 besökare under Södertäljefetivalen

Kommande insatser:

 • Ett nytt hotell vid Maren med restauranger och skybar
 • En unik stadspark omgiven av vatten, Slussholmen
 • Nytt Lunakvarter med stråk, verksamheter och bostäder


Om Södertälje City

Södertälje City jobbar med att stärka stadskärnans attraktivitet som besöks- nöjes- & shoppingmål utifrån våra fokusområden tillgänglighet, trygghet och puls.


Kontaktpersoner

Aljoša Lagumdžija
VD
Aljoša Lagumdžija

Relaterad media