2023-04-25 08:36Pressmeddelande

Södertälje finalist till Årets stadskärna 2023!

Gågatan i City. Foto: Pontus OrreGågatan i City. Foto: Pontus Orre

Södertälje är nominerad och en av tre finalister till Årets stadskärna 2023. Utmärkelsen ges till städer som genom tydliga mål och god samverkan mellan platsens nyckelaktörer gjort framsteg inom stadskärneutveckling.

"Vi är stolta över vår stadskärna som utvecklas allt mer varje år. Här investerar både kommunen och externa aktörer stort för att ge liv och rörelse till centrum. Att nomineras till Årets stadskärna är ett fint kvitto på att satsningarna ger resultat", säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Den prestigefyllda utmärkelsen Årets Stadskärna tilldelas varje år en stad i Sverige som på ett framgångsrikt sätt utvecklat stadskärnan genom tydliga mål och god samverkan mellan både privata och offentliga aktörer. Nomineringar och vinnare utnämns av organisationen Svenska Stadskärnor.

"Det här är ett erkännande och kvitto på vårt långsiktiga arbete med att skapa en levande och attraktiv stadskärna för alla. Det känns väldigt roligt att Södertälje har valts som finalist", säger Aljoša Lagumdžija, VD, Södertälje City.

Södertälje har gjort en omfattande resa de senaste åren med att utveckla stadskärnan till en attraktiv och levande plats för invånare och besökare. Södertälje har under flera år förberett sig för utmärkelsen Årets Stadskärna. Ansökan genomfördes i samarbete mellan Södertälje City, kommunen, fastighetsägarna och näringsidkarna. Genom att berätta om sju konkreta exempel från verkligheten i så kallade ”case studies”, har man visat på stadens utveckling och samarbete mellan platsens nyckelaktörer. Södertäljes unika resa har också presenterats i en filmserie.

"Jag ser just samverkan som det avgörande för att nå den här förändringen och utvecklingen. Vi har verkligen lärt oss att vårda våra relationer, stärka varandra och utöka samarbeten. Det har hänt och händer så mycket positivt i vår stadskärna", säger näringslivschef Jonas Karlsson.

Vinnaren av Årets stadskärna 2023 presenteras den 31 maj i Helsingborg under Svenska Stadskärnors Årskonferens.

Fakta: Årets Stadskärna
Utmärkelsen delas ut till den svenska stad eller ort som under de närmast föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer. Med framsteg menas att det finns ett flertal mätbara resultat av stadskärnans utveckling. Utmärkelsen är tänkt att inspirera stadens intressenter att arbeta med utveckling av stadskärnan och de tre städer som nomineras blir förebilder för alla andra städer och orter.

Läs mer på Svenska stadskärnors webbplats.

► Filmserie om Södertäljes resa mot Årets Stadskärna 2023

För mer information:
Jonas Karlsson, näringslivschef, Södertälje kommun
telefon: 08-523 041 43
e-post: jonas.karlsson@sodertalje.se

Aljoša Lagumdžija, VD, Södertälje City
telefon: 070-776 31 62
e-post: aljosa@sodertaljecity.se

Åsa Zazi, pressansvarig, Södertälje kommun
telefon: 08-523 066 03
e-post: asa.zazi@sodertalje.se 


Om Södertälje City

Södertälje City jobbar med att stärka stadskärnans attraktivitet som besöks- nöjes- & shoppingmål utifrån våra fokusområden tillgänglighet, trygghet och puls.


Kontaktpersoner

Aljoša Lagumdžija
VD
Aljoša Lagumdžija