2023-05-03 06:00Pressmeddelande

Rekordmånga stadskärnor hyllar invånare med digital kampanj

Människor i stadskärna

En stadskärna som sjuder av liv har aldrig varit viktigare. Där möten, känslor och nya bekantskaper sker, och gator och torg rymmer både butiker och strosande människor. Att invånarna och besökarna spelar roll för stadskärnans framtid – det är precis det 52 städer runt om i landet vill lyfta i årets upplysningskampanj “Ingen puls utan din”. Antalet deltagande städer är nytt rekord för kampanjen.

”Ingen puls utan din” är en nationell upplysningskampanj som belyser vikten av människors närvaro i stadskärnan. Startskottet till idén kom från Malmö Citysamverkans medlem Marie Strinnholm, som äger och driver butiken Popolino i Malmö. Bakom kampanjen står organisationen Svenska Stadskärnor som, tillsammans med sina medlemmar, arbetar för att öka medvetenheten om stadskärnans betydelse som tillväxtgenerator i samhället.

Kampanjen, som nu är inne på sitt tredje år, har i år rekordmånga medverkande städer - hela 52 stycken, vilket visar på hur viktig frågan om ett levande lokalsamhälle är.
Att så många städer sluter upp för den här frågan är kraftfullt. Tillsammans kan vi skapa ett gemensamt fokus på en fråga som är viktig i alla städer i hela landet, säger Björn Bergman, vd Svenska Stadskärnor.

Ingen stad utan dig
I år ligger fokus på vardagens alla superhjältar – människorna som gör staden eller orten till en plats full av liv. För en dag i staden, stor som liten, fylls av möten. Med vänner, okända och blivande bekantskaper. Resultatet blir en visuellt tilltalande och digital kampanj som sätter strålkastarna på vardagens alla möten och riktar ett tack till invånarna. Kampanjen har tagits fram i samarbete med digitalbyrån We dig it i Örebro och kommer att lokalanpassas efter varje deltagande ort.

Konsumenternas val påverkar
Syftet med upplysningskampanjen är att hylla och tacka invånarna. Men samtidigt peppa och få alla att fundera över vad ens egen närvaro i stadskärnan betyder.

"Det är lätt hänt att man tar det här för givet, att en ort automatiskt är en plats full av liv. Men utan människor och engagemang finns det ingen levande stadskärna. Det är vi som skapar den, tillsammans", säger Aljoša Lagumdžija, VD för Södertälje City.

Att handla lokalt, vistas i centrum och välja nära istället för långt bort kan bidra mer än vad man kan tro.

"Det är mer hållbart att handla lokalt, på flera nivåer, och det är något man verkligen kan vara med och påverka själv. De positiva effekterna är många, såsom fler arbetstillfällen, större trygghet, och på sikt ökade skatteintäkter och en mer levande atmosfär. Det finns alla skäl i världen att älska och fortsätta besöka sin stadskärna. Det här är vårat gemensamma vardagsrum", fortsätter Aljoša.

Ingen puls utan din 2023 är tredje upplagan av ett nationellt initiativ för att belysa vikten av levande stadskärnor. 52 städer runt om i Sverige står bakom uppropet. Läs mer på svenskastadskarnor.se/ingen-puls-utan-din

Fotograf, bifogade bilder: Daniel Steinberg

För frågor och mer information, kontakta:
Aljoša Lagumdžija
aljosa@sodertaljecity.se

MEDVERKANDE STÄDER

 1. Boden
 2. Bollnäs
 3. Borås
 4. Eskilstuna
 5. Falun
 6. Gällivare
 7. Gävle
 8. Göteborg
 9. Helsingborg
 10. Hudiksvall
 11. Hässleholm
 12. Höganäs
 13. Kalmar
 14. Karlshamn
 15. Karlskoga
 16. Karlskrona
 17. Karlstad
 18. Kristianstad
 19. Kristinehamn
 20. Kävlinge
 21. Linköping
 22. Ljusdal
 23. Luleå
 24. Malmö
 25. Norrköping
 26. Nyköping
 27. Nynäshamn
 28. Nässjö
 29. Olofström
 30. Oskarshamn
 31. Ronneby
 32. Sala
 33. Sandviken
 34. Skellefteå
 35. Sundsvall
 36. Söderhamn
 37. Södertälje
 38. Sölvesborg
 39. Tranås
 40. Trelleborg
 41. Trollhättan
 42. Umeå
 43. Uppsala
 44. Vänersborg
 45. Vännäs
 46. Västervik
 47. Västerås
 48. Ystad
 49. Ängelholm
 50. Örebro
 51. Örnsköldsvik
 52. Östersund


Om Södertälje City

Södertälje City jobbar med att stärka stadskärnans attraktivitet som besöks- nöjes- & shoppingmål utifrån våra fokusområden tillgänglighet, trygghet och puls.


Kontaktpersoner

Aljoša Lagumdžija
VD
Aljoša Lagumdžija

Relaterad media