2012-01-18 10:20Pressmeddelande

Nattvandring för ett tryggare Södertälje

Fredagen den 20 januari drar nattvandringen i Södertälje centrum och fyra ytterområden igång.

– Efter en testperiod i höstas har vi nu hittat en bra modell för att kunna fortsätta med nattvandringen, säger centrumledare Lena Schulte. Det har möjliggjorts genom ett ökat stöd från näringslivet i staden, Södertälje kommun samt med insatser från föreningslivet.

Hösten 2010 kontaktade Fastighetsbyrån och Swedbank Centrumföreningen för att diskutera olika aktiviteter som skulle ligga till grund för att göra Södertälje attraktivare. Det första projektet som blev verklighet var nattvandring under juli, augusti och september 2011. Både företag, privatpersoner och idrottsföreningar bidrog till att nattvandra under testperioden och tillsammans med Södertälje
kommun kunde en administrativ koordinator och en nattsamordnande anställas.  

– Testperioden var fantastisk, berättar centrumledaren Lena Schulte som har nattvandrat många gånger tillsammans med sina initiativtagare. Jag har fått en helt annan verklighetsuppfattning när jag nattvandrat. Jag har fått upp ögongen för det som inte fungerar och där vi kan vara med och förändra, fortsätter Lena Schulte.

– Det är ett fantastiskt initiativ. Det är tillsammans vi kan hjälpa våra ungdomar och samtidigt skapar nattvandringen en social trygghet i samhället. Att stärka tryggheten, minska brottsligheten och mobilisera mot alkohol och andra droger är ett viktigt mål, säger närpolischef Dan Pellas.

När testperioden var slut påbörjades ett digert arbete med att hitta en ”modell” som skulle kunna fungera både i centrum och i ytterområdena samt vara hållbar både ekonomisk men framförallt genomförbar. Resultatet av arbetet innebär att Södertäljes elitföreningar i sina sponsoravtal med Telge AB kommer att stå för 59 nätter i centrum, resterande 42 nätter kan mindre skolor/föreningar söka och få bidrag för. Dessutom så erbjuds åtta föreningar att teckna tre månaders avtal för nattvandringen i ytterområden mot ersättning.

Bakom initiativet ligger sponsorerna Centrumföreningen, Södertälje kommun, Swedbank, Fastighets-byrån, Telge, AstraZeneca, Scania och Scandic.

Tillsammans bidrar vi till ett tryggare och mer attraktivt Södertälje.

Kom och träffa initiativtagarna på Storgatan mittenentrén utanför Kringlan kl 13.30 torsdagen den 19 januari.

För mer information kontakta Lena Schulte Centrumföreningen 070-585 66 95,  Ester Minasson Södertälje kommun  08-523 037 42.

Välkomna!


Om Södertälje City

Södertälje City är en samverkansplattform för aktörer och intressenter i stadskärnan. Södertälje Citys varumärke samlar profileringen av medlemmarnas egna varumärken och arbetar för samverkan och synergieffekter genom event och kommunikationsinsatser som presenterar allt som är på gång i centrum. Kommunikation sker under centrumföreningens egen logotyp som påminner om en kedja och är tänkt att spegla Södertäljes internationella prägel, dess gemenskap och idrottshistoria och samtidigt föra tankarna till vår berömda Kringla. Södertälje City är stadskärnan där världarna möts!


Kontaktpersoner

Aljoša Lagumdžija
VD
Aljoša Lagumdžija
Erik Hanzon
Marknads- & Kommunikationsansvarig
Erik Hanzon