2021-09-15 06:48Pressmeddelande

Återbruksdagen ska ge nytt liv till gamla prylar

Tygkassar delas ut under Återbruksdagen 18 septemberTygkassar delas ut under Återbruksdagen 18 september

Att hyra eller köpa second hand är bra sätt att förlänga livslängden på produkter – och istället för att slänga kan vi reparera, laga, lämna till återbruk eller återvinning. Det vill Södertälje kommun, Södertälje City och Telge Återvinning att fler Södertäljebor ska få upp ögonen för.

- Vi har vant oss vid att köpa saker men många saker vi köper används kanske bara en eller ett fåtal gånger. Sedan hamnar den i garderoben eller i förrådet. Men denna överkonsumtion och slit och släng-kulturen är långt ifrån hållbar. Redan idag konsumerar vi mer än vad jordens resurser räcker till. Vi behöver ändra vårt sätt att konsumera och ta till vara på sakernas livslängd mycket mer än vad vi gör idag, säger Tomas Thernström, avfallsstrateg på Södertälje kommun.

Därför anordnas Cirkulära Södertälje, en kampanjvecka under Håll Sverige Rent-veckan (13-19 sep) som uppmuntrar till detta.

Utöver att Rullande Återvinning åker till en ny plats varje dag under veckan, hålls en kampanj på sociala medier och webben där man kan lära sig mer om varför det är viktigt med det cirkulära tänket. Testa gärna vår quiz som handlar om det cirkulära utbudet i Södertälje City och möjligheterna till att växla över från konsument till cirkulent.

Återbruksdagen 18 september
Lördagen 18 september anordnas dessutom Återbruksdagen i Södertälje centrum. På Stora torget kan Södertäljeborna lämna in grovsopor och annat avfall till Rullande återvinning mellan kl 10-15. Här kan man också lära sig att laga sin cykel och en skräddare visar hur man kan återanvända tyg genom att sy en tygkasse. Den som lämnar rena textilier får en färdigsydd tygkasse.

Upptäck hållbara butiker i city
- Det finns flera hållbara alternativ i stadskärnan som många kanske inte vet om. Du kan hyra verktyg, abonnera på återvunna glasögon, laga skor och lämna in gamla textilier mot värdecheckar för att nämna några. Det är jättebra att kunden blir medveten och kan handla på ett hållbart sätt, säger Lena Raattamaa, marknadsansvarig på Södertälje City.

Södertäljeborna kan upptäcka flera av butikerna som jobbar miljövänligt. På Södertälje Kommuns hemsida finns en lista över de butiker i centrum där det finns möjlighet att lämna in gamla kläder, laga trasiga klädesplagg, skor eller teknikprylar hos stans skräddare och reparatörer.
 
Södertälje Citys hemsida finns videor där man kan möte två butiker som berättar om sitt hållbara utbud.

- Vi anordnar Cirkulära Södertälje för första gången år 2021, men förhoppningen är att det ska bli en återkommande kampanj och Återbruksdagen ett återkommande event. Vi vill göra det lätt för alla i Södertälje att vara med i den cirkulära omställningen! säger Tomas Thernström.


Om Södertälje City

Södertälje City jobbar med att stärka stadskärnans attraktivitet som besöks- nöjes- & shoppingmål utifrån våra fokusområden tillgänglighet, trygghet och puls.

Relaterad media